Pentru ca țesuturile să se obișnuiască să suporte presiunea exercitată de proteze, sub acțiunea forțelor masticatorii, în primele zile după protezare pacientul trebuie să consume alimente de consistenţă redusă inițial; mesele vor fi reduse ca volum și dese, fiind mai bine tolerate decât cele foarte copioase, masticația perfectă fiind necesară și indispensabilă unei bune digestii.
În primele zile, consumarea alimentelor se face cu dificultate, se constată alterarea gustului, atât datorită modificării sau dispariției papilelor gustative, cât și datorită acoperirii lor de către bara protezei, în cazul protezării maxilarului superior. Simțul gustativ reapare într-o săptămână sau cel mult două, ajutat fiind de consumarea mâncărurilor și băuturilor calde cu aromă și miros mai ușor sesizabile.
Nu este indicată secționarea alimentelor folosind dinții frontali artificiali, întrucât aceasta va duce la desprinderea protezei de pe câmpul protetic. Se recomandă secționarea alimentelor în bucăți mici, folosind un cuțit și folosirea la masticație a dinților laterali. Mulţi pacienți reclamă bascularea protezelor în timpul actului masticator. De cele mai multe ori, aceasta se datorează mestecării unui bol alimentar prea voluminos.
În concluzie, toți pacienții tratați prin această metodă trebuie să înțeleagă că nu pot folosi arcadele artificiale de aceeași manieră cu dinții naturali (e contraindicat să muște din măr, din coaja de pâine; e contraindicat să încerce masticația alimentelor dure sau foarte dure, etc.)